Викладачі і студенти факультету журналістики взяли участь онлайн в Міжнародній конференції в Польщі

21.11.2022 | 13:36

Викладачі факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка, на запрошення д-ра Катажини Пьонтек, професорки Гуманітарно-Технічної академії в м. Бєльсько-Бяла (Польща), взяли участь в Міжнародній науковій конференції «Виклики для медіа під час війни: медіа – інформація – дезінформація ‒ пропаганда», яка відбулася в рамках цього навчального закладу в форматі онлайн. Поряд з польськими закладами вищої освіти українські теж стали співорганізаторами цієї наукової події ‒ факультет журналістики представляв ЛНУ ім. І. Франка, а Національний Університет «Львівська Політехніка» ‒ кілька його факультетів.

Перед початком пленарного засідання голова наукового комітету конференції проф. М. Бернацький з Гуманітарно-Технічної Академії в м. Бєльсько-Бяла привітав її учасників і надав, серед інших, коротке слово доц. Скленару І.М. для представлення факультету журналістики. Згодом у виступах на пленарному засіданні заторкнуто наступні теми: медіа, інформація, дезінформація і пропаганда в контексті російсько-української війни (проф. Марко Марсілі, Португалія); інформаційна війна та її інструменти: дезінформація-маніпуляція і пропаганда (проф. Агнєшка Лукасік-Турецка, Польща); пам’ятки культури і релігії як ціль російських окупантів в Україні (2022) (доц. Скленар І. М., Україна); релігійні аспекти збройних конфліктів та їх висвітлення в медіа (проф. Марек Рембєж, Польща); гумор під час російсько-української війни (доц. Віктор Савка, магістрантка Марія Макар, НУ «Львівська Політехніка»).

Після пленарного засіданні ці та дотичні до них теми в режимі онлайн поетапно були висвітлені науковцями і студентами на секційних засіданнях. Під час першого з них («Функції медіа під час криз і збройних конфліктів») були озвучені у форматі наперед записаних відеороликів (через відключення світла) доповіді викладачів нашого факультету ‒ доцента кафедри теорії і практики журналістики М. С. Рудик та доцента кафедри мови ЗМІ М. В. Ріпей.  Друга секція, яка тривала одночасно з першою, стосувалася теми інформації, дезінформації та пропаганди в часі війни, серед інших науковців тут у форматі онлайн виступила доцент кафедри теорії і практики журналістики Н. Р. Гадьо про російську пропаганду у сфері релігії (історичний аспект і механізм дії). Також у форматі відеоролика було озвучено на цій секції доповідь доцента кафедри української преси С. Т. Онуфрів у співавторстві з доцентом кафедри зарубіжної преси та інформації Т. М. Хоменко на тему «Російська пропаганда і фальшування як форма політичного шахрайства в умовах війни». Згодом доц.  Н. Р. Гадьо була успішним модератором четвертої секції, присвяченій суспільним викликам під час війни.

Під час чотирьох секційних засідань доповідали не лише професори польських навчальних закладів, аспіранти, магістри, а й науковці з Івано-Франківська, Харкова, Одеси. Під час п’ятої секції у форматі відеороликів учасники почули змістовні доповіді студентів факультету журналістики на тему війни в Україні, зокрема, з 2 курсу денної форми навчання – Максима Шарана і Аліни Штемпель, а з 2 курсу денної магістратури – Тетяни Дармограй.

За матеріалами конференції згодом вийде спеціальний випуск наукового журналу «Медіа і Суспільство», який видає Технічно-Гуманітарна академія в Бєльсько-Бялій. Він буде присвячений тематиці війни росії проти України в різних її вимірах ‒  міжнародному, соціальному, культурному, релігійному, тощо.

Загалом наукове середовище Міжнародної конференції показало повну підтримку українським вченим-гуманітаріям на інформаційному фронті і більше дізналося про різноманітні інструменти і засоби, які використовують під час інформаційної війни. І водночас почуло від доповідачів з України потрібну інформацію про хоча би частину тієї руйнації на багатьох рівнях, якої з 24 лютого цього року завдає країна-терорист.