Пам’ятати понад усе: вшанування жертв Голодомору

25.11.2023 | 14:36

Традиційно, в останню суботу листопада українці і десятки країн, які визнали акт геноциду українського народу, вшановують пам’ять загиблих внаслідок Голодомору 1932-1933 років в Україні.

23 листопада, вшанували хвилиною мовчання і запалили свічку пам’яті й на факультеті журналістики. Захід організували студенти 21 групи в межах курсу «Історія української журналістики (Голодомор в Україні: мас-медійний аспект)».

На вечорі пам’яті організатори заходу озвучували історичні відомості про геноцид 1932-1933 років, презентували творчі доробки українських поетів, які висвітлювали реалії трагедії, серед них Д. Білоус, А. Криворотько, Н. Погребняк. Між промовами глядачам представили перформанс про будні тогочасної й нинішньої молоді та їхнє ставлення до хліба. Учасники події мали можливість переглянути короткий документальний фільм “Голодомор в Україні: спогади живих свідків геноциду” зі свідченнями очевидців цих історичних подій.

Вшанувати пам’ять загиблих жертв Голодомору 1932-1933 років зібралися студенти різних груп другого курсу. До урочистого вечора доєднались і викладачі факультету. «У час війни і щоденних трагедій ми маємо не забувати, хто і з якою метою винищував українців майже століття тому і продовжує це робити й досі. Завдяки історичній пам’яті ми утверджуємося як нація, котра не забуває про трагічні сторінки свого минулого і знає ціну свободи, яку сьогодні здобувають наші воїни на лінії вогню. Цей вечір – провідник між минулим і сьогоденням, який вкотре демонструє, що кожна дія спрямована на знищення українців, провокує сильнішу протидію злу, яке ми неодмінно поборемо й пам’татимемо тих, хто віддав життя заради майбутнього», – завершила подячними словами студентам за вечір пам’яті ініціаторка заходу доцентка кафедри української преси Тетяна Слотюк.

Всі присутні на заході об’єдналися, щоб пригадати страшні сторінки нашої історії та лихо, заподіяне нашому народові ворогом, з яким боремось і дотепер.

Юлія БАЖЕНОВА