Відбувся табір «News Camp Україна-Німеччина»: чого навчилися майбутні медійники

16.09.2024 | 14:35

Дванадцять майбутніх журналістів стали учасниками літнього табору для студентів «News Camp Україна-Німеччина». До нього приєдналися медійники зі Львова, Сум, Миколаєва та Вінниці. Перший етап проходив у селищі Славсько, а на другий з’їзд учасники відправилися до німецького міста Ляйпціг.

Співорганізаторами проєкту стали німецька організація Institute for Democracy, Media and Cultural Exchange (IDEM) та факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Координували роботу від двох сторін — віцепрезидентка IDEM Ульріка Бутмалоу, тележурналістка Марія Іванова та доцентка кафедри української преси Соломія Онуфрів.

Напередодні початку табору студенти завітали до Львівського університету. Тоді як перед другим етапом відвідали Центр журналістської солідарності у Львові. Координаторка Наталія Войтович поділилася з майбутніми фахівцями деталями щодо діяльності центру та розповіла більше про співпрацю з іноземними журналістськими інституціями.

У рамках табору для медійників проходили тренінги від практиків. У Карпатах виступили Отар Довженко, Мар’яна Сич, Влад Крилевський, Аліна Брода, Ярина Капітан. Зокрема вони розповіли про те, як знайти та запропонувати редакторові теми для матеріалів, як проводити інтерв’ю зі своїми героями та як не потрапити в скрутне становище під час запису прямого етеру.

Окремо студенти вчилися правил мобільної зйомки та розглянули створення відеосюжетів на прикладі робіт видання «Радіо Свобода». Їм також розповіли про висвітлення мультимедійних історій на платформі Instagram, монтаж відео, ефективні стратегії фактчекінгу інформації з Telegram, тренди у створенні контенту та важливість критичного мислення під час підготовки новин у період війни.

Вже у Ляйпцігу до них приєдналася група українських студентів, які після повномасштабного вторгнення вимушено покинули Україну і зараз навчаються у Німеччині. З медійниками працювали Євгеній Дубнов, Панделі Пані, Юліус Єндресок. Майбутні спеціалісти ознайомилися, як просувати свої матеріали на YouTube, Tik Tok, Instagram та записали програму на радіо «Corax» у місті Галлє.

Студентка факультету журналістики ЛНУ імені Івана Франка Таміла Коваль поділилася: «Табір промайнув наче відео, яке хочеться переглядати знову і знову. Менш ніж за тиждень я познайомилась з майбутніми журналістками з Сумського, Миколаївського, Вінницького та Львівського університетів, прослухала чимало цікавих лекцій про фактчекінг, розвиток нішевих медіа, дізналась, як просувати свої теми редакторові, а також вдосконалювала вміння бачити у своїх ідеях не лише звичайні задуми журналістських матеріалів, але й цілісні історії».

Програма була насичена не лише журналістськими темами, а й подіями для емоційного наповнення. Учасники табору встигли насолодитися заходом сонця на горі Високий верх, прогулянками в горах, майстер-класом з гончарства та спільними сніданками у колі студентів.

На третьому, фінальному етапі медіатабору, усі 24 учасники проведуть індивідуальні воркшопи з протидії дезінформації та мобільної журналістики для своїх колег.

Дар’я Маркова.

Фото з ФБ-сторінки Таміли Коваль